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第7回知識創造支援システムシンポジウム報告書<2010年> >
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http://hdl.handle.net/10119/9012
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タイトル: | 食材の持ち寄りによるコミュニケーション活性化支援システム |
その他のタイトル: | A Menu-planning Support System to Facilitate Face-to-Face Interaction Using Cooking Ingredient |
著者: | 北原, 圭 金井, 秀明 |
著者(別表記): | Kitahara, Kei Kanai, Hideaki |
発行日: | 25-Feb-2010 |
出版者: | 日本創造学会, 北陸先端科学技術大学院大学 |
抄録: | 近年,ネットワーク上ではコミュニケーションの活性化やコミュニティの形成を促すWebサービスが盛んに利用されている.一方で,近くにいる者同士の関係の希薄化が指摘されている.本研究では,近隣生活者を対象とし,直接出会うことのできるきっかけを提供する.具体的な方法として各々が所有する食材を利用する献立作成支援システムを構築した.本稿では,提案システムの性能評価とそれを用いた評価実験について述べる.性能評価の結果,提案システムは多くの食材を使った多くの料理を提供することを確認した.また評価実験の結果,様々な関係の人々が集まった. : The emergence of the Internet has facilitated communication between people physically located in a distance from each other. Through there are many chances of communication among people who are connected to the internet, people who are physically close to each other do not always have a chance of meeting face-to-face. In order to facilitate an actual get-together (a face-to-face encounter), we prepare a menu-planning support system that suggests dishes from the shared information of cooking ingredients owned by individuals, and tries to encourage people to bring along their own cooking ingredients for cooking and eating. In this paper, we introduce the system and its workings and evaluation experiments. Through the experiments, the system seemed to propose many dishes with many ingredients, and people with various relationships involved for cooking and eating. |
記述: | 第七回知識創造支援システムシンポジウム, 主催:日本創造学会, 北陸先端科学技術大学院大学, 開催:平成22年2月25日~26日, 予稿集発行:平成22年2月25日 |
言語: | jpn |
URI: | http://hdl.handle.net/10119/9012 |
出現コレクション: | 第7回知識創造支援システムシンポジウム報告書<2010年>
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