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Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10119/11384

Title: ナノ微粒子支援型質量分析による食品多成分評価法の開発
Other Titles: Food analysis by Nano-Particle Laser Desorption/Ionization Mass Spectrometry(Nano-PALDI MS)
Authors: 平, 修
Authors(alternative): Taira, Shu
Keywords: Nano-PALDI
質量分析
食品
農薬
イメージング
Issue Date: 4-Jun-2013
Abstract: Nano-PALDI MSを用いて、これまで低分子が測定しにくくかったMALDI法に比べ、測定対象物質のみをイオン化、検出することができた。具体的に、食品の検出に適したナノ微粒子を合成することができた。食品として、キュウリ、生薬、農薬などを標的として網羅的解析および機能性成分の局在などをイメージングした。本研究において、Nano-PALDI法が、生体物質、低分子化合物の検出および局在解析として適していることを示すことができた。 : Our pilot study showed that the nanoparticles could ionize the food complex sample and image the localization of functional component without the aid of chemical and liquid matrices used in conventional MS methods. Iron oxide nanoparticle is suitable to detect nutrition. Analysis of the MS/MS spectra obtained using nano-PALDI MS will yield information regarding the chemical structure of the analyte.
Description: 研究種目:若手研究(B)
研究期間:2011~2012
課題番号:23710124
研究者番号:30416672
研究分野:ナノバイオ、質量分析
科研費の分科・細目:ナノ・マイクロ科学、ナノ材料・ナノバイオサイエンス
Language: jpn
URI: http://hdl.handle.net/10119/11384
Appears in Collections:2012年度 (FY 2012)

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